Het verschil tussen AHA's, BHA's & PHA's weet jij het

Het zijn misschien wel de belangrijkste termen in de huidverzorging en toch worden ze altijd afgekort. 

AHA’s, BHA’s en PHA’s zijn de vervangers voor de klassieke “scrub deeltjes” en worden ook wel "Chemical Exfoliants" genoemd. 

De betekenis van AHA’s, BHA’s en PHA’s:

AHA’s
Alpha Hydroxy Acids - is de groepsnaam voor meestal glycoolzuur of fruitzuren. Deze zuren ( acids ) ontdoen de huid van dode huidcellen, strijden tegen fijne lijntjes en reinigen de poriën diep. Daarnaast zorgen AHA’s er voor dat de celdeling van jouw huid versnelt, en heb je dus eerder een nieuwe “glowy” huid. 

AHA’s zijn meestal toegepast bij percentages van 3% tot 10% in huidverzorging, maar hebben ook zeker een keerzijde. Te veel of te vaak exfoliëren met een chemische exfoliant kan averechts werken, waardoor die “glow” net iets te veel wordt en je juist een vette huid krijgt of sneller gevoelig bent voor verstoppingen.

Beperk het gebruik van AHA’s tot maximaal 3 keer per week met een gemiddelde percentage ( 5 - 7 % ) en bij voorkeur s’avonds.  

BHA’s
Beta Hydroxy Acids - Meestal is dit de naam voor Salicylic Acid. In tegenstelling tot AHA heeft een BHA een diep reinigende en penetrerende werking op de poriën. Een BHA verhelpt de ontsteking van acné door de porie tot op de bodem te reinigen en lost mee-eters op.

BHA’s zijn in percentages het meest effectief bij een percentage van 0,5% tot 2% en kun je vinden in serums, cleansers, toners en pads. 

Wanneer je BHA’s gebruikt kun je deze beter op op langer termijn gebruiken voor het beste resultaat. Zoals bijv. In een dagelijkse toner of cleanser. 

PHA’s
Poly Hydroxy Acid - Deze komen minder voor en zijn een verzamelnaam voor gluconolactone en galactose. Ook PHA’s hebben een exfoliërende werking maar zijn in moleculaire maat groter dan AHA’s en BHA’s en penetreren de huid niet. De werking van PHA’s zijn op de oppervlakte van de huid en verbeteren met name de huidstructuur en boosten de aanmaak van elastine voor een jeugdige en dewy look.  

Over-Exfoliatie, te veel dus.
Het gevaar zit in een klein hoekje, zo kun je namelijk gemakkelijk te veel exfoliëren zonder dat je het doorhebt. Als AHA’s in je cleanser zitten en je deze dagelijks gebruikt is het niet nodig om daarnaast nog te exfoliëren. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van elk product en zijn functie, zodat je niet dubbel of over-exfolieërt.

Een BHA naast een AHA kan dan weer wel en is het perfect exfoliatie-duo. 

Voor de ene persoon is (chemisch) exfoliëren een begrip, voor de ander een raadsel. Nu je weet wat het verschil is tussen de soorten verzamelnamen kan je misschien kijken of jij te veel exfolieërt. 

Voorbeeld van juiste exfoliatie in een normale 10-step routine:

Oil Balm -
Cleanser
Wanneer een cleanser exfoliërend is en dagelijks wordt gebruikt mag deze niet meer dan 3% AHA's / BHA's hebben. Onder de 3% is prima dagelijks te gebruiken.
Toner
Een toner mag exfoliërend zijn, tot maximaal 10%, let dan wel op dat jouw cleanser niet exfoliërend is zodat je niet over-exfolieërt
Essence -
Exfoliant
Dit is de beste stap in een routine om bewust te exfoliëren. Maximaal 3x per week tot 12% AHA's. Wanneer je een losse exfoliant gebruikt moet je er wel voor zorgen dat de andere producten uit jouw routine niet exfoliëren.
Serum
-
Sheet mask
-
Eye Care
-
Moisturizer
-
SPF -

 

Weet jij hoeveel je exfolieërt?

Laat het ons weten in de comments!

Laat een bericht achter

Alle berichten moeten eerst worden goedgekeurd