Wat betekent SPF+++ nou eigenlijk

Als het gaat om bescherming is het misschien toch wel handig als we allemaal weten wat die bescherming betekent. Er is maar weinig informatie over zonnebescherming, slechts een paar afkortingen waarvan waarschijnlijk niemand eens weet wat het betekent?

De meest voorkomende termen zijn: SPF, PA, UVA & UVB en Breed spectrum ken jij ze allemaal en weet je waar ze voor staan? 

SPF

SPF, betekent Sun Protection Factor en wordt aangegeven met een getal. Het getal na SPF geeft hoe lang er bescherming wordt geboden. SPF is bedoeld om UVB straling tegen te houden. 

Omdat de gemiddelde huid zonder bescherming ongeveer 20 minuten zou kunnen verbranden kan een SPF20 dit 20x langer uitstellen, en zou dat betekenen dat je ongeveer 200 minuten met SPF20 beschermt bent tegende zon, verkleuring en verbranding. Dan is de dag nog niet eens begonnen! Opnieuw aanbrengen binnen 2 - 4 is daarom ook altijd geadviseerd.

PA +++

De PA-Rating wordt gebruikt om aan te geven hoeveel je beschermt bent tegen verkleuring en UVA samen met de hoogte van de SPF. De plus tekens betekenen optimale bescherming, gemiddelde bescherming of enigzins bescherming. 

Breed Spectrum

Dit wordt gebruikt om aan te geven of je huid zowel tegen UVA en UVB beschermt is. Wordt er geen Breed Spectrum genoemd? Dan kan het zijn dan te bescherming wel UVB straling toe laat.

UVA

UVA komt het hele jaar voor, ook in de winter! De voornaamste reden om dus je huid te beschermen. UVA kun je dus eigenlijk gewoon daglicht noemen, en ook daar tegen kun je je beschermen. UVA speelt een grote rol bij het verouderingsproces en huidkanker. Een stille sluiper want je merkt er namelijk (nu nog ) niets van.

UVB

Hier krijgen we het kleurtje van, UVB is vaker aanwezig in de zomermaanden, samen met UVA dringt dit diep tot in de huid door. Samen zijn ze de combinatie voor een groter risico om huidkanker en veroudering.

Wat doen we er aan? 

Je kan je op verschillende manieren beschermen tegen zowel UVA en UVB. Je hoeft dus niet letterlijk het hele jaar door de zwaarste bescherming te dragen, je kunt je bescherming wel aanpassen op de tijd van het jaar. 

Zorg bijv. in de zomer voor een Breed Spectrum, SPF50 PA+++ voor optimale bescherming en in de herfst / winter voor een lichte SPF30 / SPF50 met voornamelijk UVA bescherming.

Laat een bericht achter

Alle berichten moeten eerst worden goedgekeurd