Wat zijn Parabenen, en waarom we ze blijven gebruiken...

In ongeveer 80% van alle cosmetica zitten parabenen. Je kan er dus bijna niet om heen. Toch blijven we parabenen gebruiken en is de keuze voor parabeen-vrije cosmetica nihil. Voordat je besluit een parabeen-vrijleven te leiden, is het misschien handig dat we eerst even kijken, waarom het nou precies in onze huidverzorging zit?

Wat is de reden van parabenen in onze producten?
Parabenen worden toegevoegd om de houdbaarheid van producten te verbeteren en bacteriën in cosmetica te doden. Hiermee kunnen producten de wereld rond, en langer verkocht worden. Het voordeel is hiermee niet voor jouw maar van het merk. De reden achter parabenen is dus eigenlijk geld, ongeacht of dit de consument schade toe brengt of niet. De houdbaarheid is met toegevoegde parabenen vaak verlengd tot 6, 9 of 12 maanden.

Maar hoe slecht is het nou eigenlijk?
Er is ooit een verband gebracht tussen parabenen en borstkanker, sindsdien proberen we massaal parabenen te mijden, logisch natuurlijk want parabenen worden niet alleen in cosmetica gebruikt maar ook in voedsel en drank.

De concentratie van de parabenen in onze cosmetica is laag, namelijk rond 0,3% tot maximaal toegestaan 1%. Daarnaast nemen we de parabenen bijna niet oraal en smeren we de parabenen in deze toegestane concentratie. De kans dat parabenen in deze concentratie in ons bloed terecht komt is nihil en daarom worden parabenen in deze concentratie en toepassing ook gezien als veilig. 

Parabenen zijn wél schadelijk bij een hoger percentage dan 1% en een orale toename zoals bij verpakt eten en drinken. 

Hoe beoordeel je de hoeveelheid of aantallen parabenen? 
Zoek op de etiketten van jouw huidverzorging naar MethylPropyl of Isoparabeen. Kijk daarnaast in welke volgorde de parabenen staan. Staan de parabenen vrijwel aan het begin van de lijst? Dan kan je er vanuit gaan dat er relatief “veel” van in zit. Staan er meerdere soorten parabenen aan het begin van de lijst? Dan zou ik persoonlijk niet voor dit product kiezen. Dit komt overigens vaak voor bij goedkope SPF producten, merkloze creme’s, drogisterij-artikelen. Staat er een enkele parabeen aan het midden of einde van de lijst? Dan betekent dit dat er een minimale hoeveelheid in zit. 

Begrijp het niet verkeerd, want we verdedigen de parabenen niet! Het hoort hoe dan ook niet thuis in onze huidverzorging, schadelijk of niet.

Over het algemeen zijn er relatief weinig parabenen te vinden in high-end cosmetica, de meeste parabenen verschijnen in goedkopere en massaproducten. Waarom? Deze producten hebben extreem veel voorraad en moeten de wereld rond, en kunnen 3 continenten verder natuurlijk niet al op de helft van hun tijd zitten. 

De meningen over parabenen en de twijfel lopen dus enorm uiteen. Is het veilig?

Is het nodig? Of kan het je niks schelen, omdat je er überhaupt nooit iets van hebt gemerkt? Wat denk jij? Deel je comment over parabenen met ons! 

Laat een bericht achter

Alle berichten moeten eerst worden goedgekeurd